Debatindlæg: Habitats’ perspektiv på Den Grønne Trepart
Kort sagt: Det kræver nytænkning at revidere vores forhold til naturen og dens værdi. Det kræver mod at udfordre gamle vaner og systemer. Og det kræver nysgerrighed at finde de løsninger, vi måske ikke engang har opdaget endnu.
Hvad er egentlig problemet med biodiversiteten?
Den Grønne Trepartsaftale er uden tvivl en stor aftale med potentielt stor rækkevidde. Men er den virkelig stor nok til at løse de udfordringer, vi står overfor – eller risikerer vi, at den blot forsinker problemerne? I Habitats er vi bekymrede for, om den formår at gøre noget ved selve årsagerne til problemerne – kan den bidrage til de nødvendige ændringer i vores fødevareproduktion og -forbrug?
Tabet af biodiversitet er én af de mest presserende kriser. Derfor undrer vi os over, at aftalen ikke går til roden af problemet. Ja, den anerkender, at arter forsvinder, og at naturen er under pres. Men hvorfor er den det? Og nok lige så vigtigt for at skabe handling: Hvad betyder det for os alle, hvis tabet fortsætter? Hvorfor tales der ikke om, hvad vi kan vinde ved at vende udviklingen?
Vi er overbevist om, at en klar forståelse af problemet – og konsekvenserne – er afgørende i det videre arbejde. For hvordan kan vi forvente at finde løsninger, hvis vi ikke er helt skarpe på, hvad der står på spil?
Et andet spørgsmål er: Hvem skal drive forandringen? Aftalen lægger op til omfattende ændringer af landskaberne. Men det kræver både kvalificerede folk, nye samarbejdsformer og stærkere tværfaglighed. Hvordan sikrer vi, at faglige konflikter bliver til frugtbare løsninger?
Vi ser frem til at tage fat i praksis og fortsætte dialogen om, hvordan vi ikke bare bremser tabet af biodiversitet ude i landskaberne, men også tør tage fat på de mere transformative forandringer, som biodiversitetskrisen også kalder på.
For det kræver nytænkning at revidere vores forhold til naturen og dens værdi. Det kræver mod at udfordre gamle vaner og systemer. Og det kræver nysgerrighed at finde de løsninger, vi måske ikke engang har opdaget endnu.
Et næste skridt bliver den lovede Natur- og Biodiversitetslov, som vi håber, vil sætte endnu stærkere og mere transformativt fokus på både landskaberne og de nødvendige, dybere forandringer i vores byer, virksomheder og måden, vi producerer og forbruger på.
Habitats opfordrer hermed til at tænke større og finde modet til at igangsætte løsninger, der ikke bare begrænser eller udskyder problemerne, men som er store nok til reelt at gøre en forskel.