Frederiksberg Kommune
Habitats udviklede i 2021 et GIS-baseret screeningsværktøj for biodiversitetspotentiale i samarbejde med Frederiksberg Kommune.
Screeningsværktøjet hjalp kommunen med at udpege, hvilke af kommunens arealer, der havde det største potentiale for at understøtte og fremme den lokale biodiversitet.
Som led i Frederiksberg kommunes indsats for biodiversitet, udviklede Habitats i 2021 en unik GIS-baseret metode til at screene og illustrere biodiversitetspotentialet for udearealer beliggende i Frederiksberg kommune.
Screeningen inkluderede også arealer, der ikke er ejet af kommunen fx Søndermarken, CBS Solbjerg og Frederiksberg have, men som er taget med i kraft af deres beliggenhed indenfor kommunegrænsen. Resultaterne af den GIS-baserede screening skabte et større sammenhængende billede af, hvor i kommunen, der var størst biodiversitetspotentiale.
Værktøjet var med til at overskueliggøre og fremskynde indsatser for biodiversiteten og desuden tydeliggøre de forskellige potentialer, som knyttede sig til de udpegede områder.
Screeningsværktøjet kvalificerede på den måde kommunens proces for udpegning af nye projekter. Desuden skabte det strømlining i arbejdsprocessen på tværs af kommunens forvaltere.
Rapport med resultater og anbefalinger
For at prioritere og målrettet indsatsen for biodiversitet i Frederiksberg Kommune, blev der identificeret og prioriteret 14 ’potentiale-arealer’, hvortil Habitats udviklede konkrete forslag til realisering af det identificerede potentialer.
De væsentligste resultater fra GIS-screeningen og anbefalingerne til de 14 områder er beskrevet i rapporten her.
Rapporten lægger fokus på en kortfattet fremstilling af det registrerede biodiversitetspotentiale samt Habitats’ anbefalinger til, hvordan dette potentiale kan understøttes gennem anlægs-, drifts- og formidlingsindsatser.
Resultaterne af screeningen blev bl.a. visualiseret ved hjælp af kort, hvor potentialet er angivet på en skala fra 1 til 5: