Bygninger med biodiversitet
Inspirationskatalog med 27 konkrete idéer til at skabe mere natur, når du renoverer.
Habitats har for Københavns Kommune udviklet et inspirationskatalog, der viser, hvordan renoveringsprojekter kan bidrage til biodiversitet, styrke vores relation til naturen og skabe bedre bymiljøer for både mennesker og andre arter.
En by rig på liv
Byerne vokser, og det samme gør presset på naturen. En stor del af løsningen på problemerne med tab af biodiversitet skal findes i store arealer uden for byerne, men vi bør samtidig arbejde aktivt med naturen og vores relationer til den, inde i byerne.
Byerne spiller en stor rolle i tilbagegangen i biodiversitet, både i kraft af deres udbredelse, men også via de ressourcer, der bruges i byen. Samtidig kan byer også være en del af løsningen. Arealer i byerne har fx potentiale til at fungere som trædesten for vilde dyrs og planters migration og de kan supplere med føde- eller redemuligheder i afgørende samspil med større naturområder uden for byen. I nogle tilfælde kan byer og bygninger endda give unikke muligheder for at udvide og skabe nye variationer af de levesteder, man normalt forbinder med det danske landskab.
Hver gang vi renoverer en bygning, har vi derfor en mulighed for at skabe nye levesteder, styrke biodiversiteten og gøre vores byer grønnere, sundere og mere levende. Når vi inviterer naturen tættere på, giver det samtidig bedre muligheder for at få en stærkere forbindelse til den – og forhåbentlig en større lyst til at passe på den, også uden for byens grænser.
Opslagsværk med inspiration og viden
Kataloget giver 27 konkrete idéer til, hvordan biodiversitet kan tænkes ind i renoveringsprojekter. Fra grønne tage og facader til redekasser og insektvenligt lys – små og store løsninger, der gør en forskel for både mennesker og andre arter.
Udformet som et opslagsværk henvender det sig til bygningsejere, boligforeninger, bygherrer, rådgivere og entreprenører, der arbejder med renovering af især etageejendomme.
Idéerne er inddelt efter renoveringstype og giver hurtigt overblik over niveauet for etablerings- og vedligeholdelsesomkostninger. Det angiver desuden, hvilke arter, tiltaget særligt gavner, og hvor relativt stor værdi, tiltaget vurderes at ville få for bygningens beboere og andre mennesker omkring.
Endelig giver kataloget en letforståelig indføring til feltet biodiversitet og inviterer til dialog om, hvordan vores måder at udvikle og leve i byerne, påvirker naturen og de økosystemer, vi og kommende generationer afhænger af.
Et samarbejde for mere natur i byen
Kataloget er udviklet af Habitats for Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune som en del af konceptet Klimafacade+ under Bygningsfornyelse med bidrag fra Københavns Ejendomme, Parker, Kirkegårde og Renhold samt Område for Almene Boliger. Det bygger på en helhedsorienteret tilgang til biodiversitet og understøtter Københavns Kommunes vision om at vende tilbagegangen af arter i København, sikre, at alle københavnere har god adgang til natur og naturoplevelser, samt sikre viden og uddannelse om biodiversitet.