Så kort afstand, og dog så stor forskel!

For at fremme Habitats arbejde med økosystemtjenster, og finde ny inspiration tog Rasmus i slutningen af november en tur til Sverige.

I Göteborg blev årets Sustainable Development Award, en slags miljøets nobelpris, nemlig uddelt til indiske Pavan Sukhdev. Pavan er vist endnu ikke så kendt i Danmark, men han er hovedforfatteren på de rapporter fra TEEB (The Economics of Ecosystems and Biodiversity), som er grundstenen i arbejdet med økosystemtjenester. I forbindelse med modtagelsen af prisen holdt Pavan Sukhdev flere oplæg, og arbejdet med økosystemtjenester blev præsenteret og diskuteret vidt og bredt.

Rasmus mødtes med nogle af de fremmeste folk der arbejder med feltet i Sverige, hvor de er meget langt fremme med netop at analyse, formidle og indtænke økosystemtjenester i forskning, forretning og politik.
F.eks. har man i Stockholmsområdet kortlagt hvilke økosystemtjenester regionen er afhængig af, og for nyligt udkom en rapport om hvordan værdien af økosystemerne og deres tjeneste kan gøres til en del af den offentlige regulering.

Rasmus var desuden forbi Stockholm og deltage i et seminar om netop økosystemtjenster, med Naturskyddsföreningen (en slags svensk pendant til Danmark Naturfredningsforening), og den amerikanske forsker Gretchen Daily, som er førende på feltet.

Således er Habitats nu fyldt med inspiration og gode eksempler fra ind- og udland, og klar til at arbejdere videre med begrebet økosystemtjenester herhjemme i Danmark.